Bu test Kazanım TestleriBizden 8. Sınıf Kategorisinde Toplam Soru10 Her soru toplam 4 başarılar.
Cumhuriyet’in kuruluş yıllarından itibaren sağlık alanında pek çok gelişme yaşanmıştır. 1920 yılında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı kurulmuştur. 1925 yılından itibaren pek çok büyük şehirde Numune Hastaneleri açılmıştır. Bunun yanı sıra doğumevleri ve çocuk evleri kurulmuştur. Sağlık örgütü genişletilerek doktor sayısı artırılmış, ebe ve sağlık memurlarının yetiştirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. 1930 yılında ise Hıfzıssıhha Müessesesi kurulmuştur.
Parçada verilen bilgilerden hareketle Cumhuriyet Dönemi’nin millî sağlık politikası içerisinde;
I- Vatandaşların sağlığını korumak,
II- Ölüm oranını azaltıp nüfusu artırmak,
III- Bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek,
amaçlarından hangisine ya da hangilerine ulaşmanın yer aldığı söylenebilir?
Cumhuriyetin ilk yıllarında verem, sıtma, frengi, çiçek, tifüs, veba, kolera gibi bulaşıcı hastalıklar ilk sırada yer almakta ve ölümlere neden olmaktaydı. Bakanlık, bu hastalıklarla mücadele etmek için bazı tedbirler almıştır.
Buna aşağıdakilerden hangisi;
I- Dispanserler,
II- Seyyar tedavi teşkilatı,
III- Trahom,
bu yıllarda salgın hastalıklar ile mücadele etmek amacıyla açılmış kurumlar arasında gösterilebilir?
Hıfzıssıhha Müeessesinin faaliyetleri ile ilgili verilen görselden hareketle aşağıdaki çıkarımlardan hangisine ulaşılamaz?
Cumhuriyetin ilk yıllarında toplumda pek çok bulaşıcı hastalık yaygındı. Verem, sıtma, frengi, çiçek, tifüs, veba, kolera bu hastalıklardan bazılarıdır. Devlet, bu hastalıklarla mücadele edebilmek için seyyar tabiplikler kurmuştur. Bu tabiplikler, bulaşıcı hastalıklara yakalanmış kırsal kesimde yaşayan vatandaşları, kendilerine başvurmaları halinde bulundukları yerde muayene etmişlerdir. Yatağa bağımlı hastalara evlerinde ücretsiz bakım ve tedavi imkânı sağlanmıştır. Ayrıca sağlık bakanlığı ülke içinde tedavisi mümkün olmayan bazı hastalara yurt dışındaki sağlık kuruluşlarında tedavi imkânı vermiştir.
Verilen metinden yola çıkarak aşağıdaki çıkarımlardan hangisine ulaşılabilir?
1930 yılında çıkarılan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile kurulan Hıfzıssıhha Müessesesi bazı bulaşıcı hastalıklarla programlı bir şekilde mücadele edilmesi için çalışmalar yapmıştır. Ayrıca aşı ve serum üreterek ülkenin bu konudaki ihtiyacını karşılamaya çalışmıştır. Yine bu kanunla başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin sağlığını ve yaşamını korumak devletin önemli bir görevi sayılmıştır.
Verilen metinden hareketle aşağıdaki çıkarımlardan hangisine ulaşılamaz?
Halka sağlık hizmetini götürmeyi devletin en temel görevi olarak gören Atatürk, devletin sağlık alanındaki çalışmalarda yükümlü olduğu görevleri ve sağlık alanında atılan adımlarla ulaşılması istenen hedefleri açıkladığı çeşitli konuşmalar gerçekleştirmiştir.
Buna göre Atatürk’ün aşağıdaki sözlerinden hangisi metinde belirtilen durum ile paralellik göstermemektedir?
Tarih boyunca Türk devletlerinde sosyal devlet anlayışı var olmuştur. Bu anlayışa göre devleti yönetenler halka hizmet etmekle yükümlü sayılmıştır. Toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak, devletin temel amaç ve görevleri arasında sayılmıştır. Bu anlayış Cumhuriyet’in ilk yıllarında da etkisini göstermiştir. Öyle ki Atatürk, halka sağlık hizmeti götürmeyi devletin en temel görevi olarak görmekteydi.
Verilen metinden hareketle Cumhuriyet’in ilk yıllarında meydana gelen,
I- Doğumevlerinin ve çocuk evlerinin açılması
II- Sanatoryum ve dispanserlerin açılması
III- Yatağa bağımlı hastalara evlerinde ücretsiz bakım hizmetinin sağlanması
gelişmelerden hangisi ya da hangilerinin sosyal devlet anlayışı kapsamında gerçekleştirildiği söylenebilir?
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Hıfzıssıhha Müessesi sayesinde serum üretimi, çiçek aşısı üretimi, kuduz serumu üretimi ülkenin ihtiyacını karşılayacak düzeye getirilmiş ve ………………… alanında dışa bağımlılık azaltılmıştır.
Parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin yazılması gerekmektedir?
Atatürk Dönemi’nde sağlık alanında pek çok gelişme yaşanmıştır. Bu dönemde halk sağlığının artırılması için ve bulaşıcı hastalıkların yok edilmesi için önemli adımlar atılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi metinde bahsedilen gelişmeler arasında yer almaz?
“Atatürkçü Düşünce Sistemi’nde devletin temel görevlerinden biri sağlık ve sosyal güvenlik alanlarındaki sorumlulukları yerine getirmektir.” diyen Ahmet öğretmenin bu düşüncesini kanıtlamak için aşağıdakilerden hangisini örnek göstermesi beklenemez?