Bu test Kazanım TestleriBizden 8. Sınıf Kategorisinde Toplam Soru10 Her soru toplam 4 başarılar.
TEOG 2017
Cumhuriyetçilik, halkın kendisini yönetecek kişileri kendisinin seçmesini esas alan bir düşünce sistemidir.
Buna göre;
I. TBMM’nin açılması
II. Medeni Kanunun kabul edilmesi
III. Saltanatın kaldırılması
IV. Soyadı Kanunu’nun çıkarılması
gelişmelerinden hangileri cumhuriyetçilik ilkesiyle ilişkilidir?
1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile ülkemizin limanları arasında gemi işletme ve deniz taşımacılığı yapma hakkı Türk vatandaşlarına tanınmıştır.
Bu durum Atatürk’ün hangi ilkesi ile doğrudan ilişkilidir?
TEOG 2016
Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı birleştirici, kaynaştırıcı ve eşitlikçidir. Toplum içinde sınıf ve zümre ayrımına karşı çıkar. Dil, din, ırk farkı gözetmeksizin vatandaşların eşit haklara sahip olduklarını savunur.
Buna göre Atatürk milliyetçiliği aşağıdakilerden hangisini sağlamaya yöneliktir?
Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.” sözü, milliyetçilik ilkesinin aşağıdaki özelliklerinden hangisiyle ilgilidir?
Halkçılık ilkesi, bütün bireylerin yasa önünde eşitliği esasına dayanır. Bu ilkede ayrıcalıklı bir sınıf kavramı yoktur ve olamaz. Herkes devlet hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi Atatürk ilkelerinden halkçılık kapsamında değerlendirilemez?
Gelir düzeyi ne olursa olsun herkesin aynı eğitim fırsatlarına sahip olması, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisiyle ilişkilidir?
Devletçilik ilkesi ekonominin yanı sıra sosyal ve kültürel alanlardaki gelişmeleri destekleyerek devlete bu alanda da görevler vermiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi devletçilik ilkesi gereği sosyal ve kültürel alanda yapılmış faaliyetlerden biridir?
Atatürk’ün inkılapçılık anlayışı; toplumun ihtiyaçlarını karşılayamayan, zamana göre geri kalmış kurumların ortadan kaldırılması ve yerine ilerlemeyi, gelişmeyi kolaylaştıracak, toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak kurumların kurulması esasına dayanır.
Buna göre inkılapçılık anlayışı aşağıdakilerden hangisini savunmaz?
“Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türk vatanında asırlardan beri kişisel ve özel teşebbüslerle yapılamamış olan şeyleri bir an önce yapmak istedi. Kısa bir zamanda yapmayı da başardı.”
Atatürk bu sözüyle aşağıdaki ilkelerden hangisinin gerekliliğine dikkat çekmektedir?
Atatürk’ün inkılapçılık anlayışı, zamana göre geri kalmış kurumların kaldırılarak yerine ilerlemeyi ve gelişmeyi kolaylaştıracak kurumların konması esasına dayanır. Dünyadaki gelişmeleri izleyerek daima ileri gitmeyi ön görür.
Buna göre inkılapçılık ilkesi ile aşağıdakilerden hangisi amaçlanmıştır?