Bu test Bizden 8. SınıfKazanım TestleriLGS Kategorisinde Toplam Soru10 Her soru toplam 4 başarılar.
2020 Nisan Ayı LGS Örnek Soruları
Sivas Kongresi kararlarından bazıları şunlardır: ➥ Manda ve himaye kesin olarak reddedilmiştir. ➥ Yurttaki tüm cemiyetler Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirilmiştir. ➥ Erzurum Kongresi’nde doğu illerini temsilen seçilen 9 kişilik Temsil Heyeti Sivas Kongresi’nde 6 kişi daha seçilerek genişletilmiş, bütün ulus adına söz söyleme yetkisi verilmiştir.
Kongre kararlarına göre; I. Temsil Heyeti bütün vatanı temsil eder hâle getirilmiştir. II. Ulusal örgütlenme tüm vatanı kapsayacak şekilde genişletilmiştir. III. Tam bağımsızlık hedeflenmiştir. yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Kütahya-Eskişehir Savaşları’nda mağlup olan Türk ordusu Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilince Türk ordusunun savaşı kaybedeceği yönünde TBMM’de büyük tartışmalar yaşanmıştır. Bunun üzerine başarıdan emin ve kararlı olan Mustafa Kemal tüm sorumluluğu ve yetkiyi üzerine almıştır. Sakarya Meydan Muharebesi öncesi Tekâlif-i Milliye Emirleri yayınlanmıştır. Buna karşılık Türk halkı maddi manevi tüm imkânları ile ordusunun yanında yer almıştır.
Buna göre; I. Tekâlif-i Millîye Emirleri ile ordunun ihtiyaçları halk tarafından karşılanmıştır. II. Türk halkı millî birlik ve beraberlik anlayışı içinde hareket etmiştir. III. TBMM’de Millî Mücadele’nin başarıya ulaşıp ulaşmayacağına yönelik farklı görüşler vardır. yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Osmanlı Mebusan Meclisi’nde alınan Misakımillî kararlarından bazıları şunlardır: • Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandığı sırada işgal edilmemiş olan bölgelerin tümü, ayrılmaz bir bütündür. • Batı Trakya’nın durumu, orada yaşayan halkın serbestçe vereceği oylarla belirlenmelidir. • Tam bağımsızlığın sağlanabilmesi için millî ve ekonomik gelişmemizi engelleyen her türlü siyasi, adli ve mali sınırlamalar kaldırılmalıdır. Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Aşağıdaki tabloda Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’nda kendi sınırları içinde savaştığı bazı cepheler ve bu cephelerin açılma nedenleri verilmiştir.
Çanakkale Cephesi: İtilaf Devletlerinin, müttefiki olan Rusya’ya yardım götürmek istemesi
Kanal Cephesi: İngiltere’nin, sömürgeleriyle olan bağlantısının kesilmek istenmesi
Irak Cephesi: İngiltere’nin, Musul petrollerine sahip olmak ve Rusya’ya Kafkasya üzerinden yardım götürmek istemesi
Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Millî Mücadele Dönemi’nde Antep, Urfa ve Maraş; Fransızlar ve Fransızların silahlandırdığı Ermeniler tarafından işgal edilmiştir. Düzenli bir ordu bulunmadığı için Güney Cephesi’nde Kuvâ-yı Millîye birlikleri işgallere karşı direnmiştir. Buna göre Güney Cephesi ile ilgili, I. Bölgesel direniş güçlerinin etkili olduğu II. Kuvâ-yı Millîye’nin işgallere son verdiği III. Fransızların azınlıklar ile iş birliği yaptığı yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
İtalyanlar işgal ettikleri bölgelerde birtakım kurumlar açmışlardı. Bunların başında İtalyanca eğitim yapan okullar bulunuyordu. Açılan bu okullarda aynı zamanda Hristiyanlık propagandası da yapmışlardı. Bunun yanında Anadolu sahilleri ile işgalleri altındaki Rodos ve 12 Ada’ya gemi seferleri düzenlemişlerdi. Bu politikayla İtalyanların aşağıdakilerden hangisini amaçladığı söylenebilir?
İtilaf Devletleri Mondros Mütarekesi’nin 7. maddesini bahane ederek Anadolu’yu işgale başlamışlardı. Buna karşılık Mustafa Kemal 1919 yılında Havza Genelgesi’nde bu işgallerin protesto edilmesini, mitingler yapılmasını fakat bu faaliyetlerde azınlıklara kötü davranılmaması gerektiğini belirtmişti. Buna göre Mustafa Kemal’in aşağıdakilerden hangisini amaçladığı söylenemez?
‘‘Bir ulus, sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez.’’ Mustafa Kemal Atatürk bu sözü ile aşağıdakilerden hangisinin önemine vurgu yapmıştır?
“Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklale sahip olmakla gerçekleştirilebilir. Ne kadar zengin ve bolluk içinde olursa olsun, istiklalden yoksun bir millet, medeni insanlık dünyası karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye layık görülemez. Yabancı bir devletin koruyup kollayıcılığını kabul etmek, insanlık vasıflarından yoksunluğu, güçsüzlük ve miskinliği itiraftan başka bir şey değildir. Gerçekten de bu seviyesizliğe düşmemiş olanların, isteyerek başlarına bir yabancı efendi getirmelerine asla ihtimal verilemez.” Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözünden hareketle, I. Manda ve himaye altında olmayı acizlik olarak kabul etmiştir. II. Bağımsızlığın zenginlik ve güçle gerçekleşebileceğini savunmuştur. III. Saygın ve onurlu yaşama tam bağımsızlıkla kavuşulabileceğini belirtmiştir. yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
23 Nisan 1920’de açılan TBMM; ulusal bağımsızlığı öngördüğü için İtilaf Devletleri’ni, ulusal egemenliği öngördüğü için de Osmanlı yönetimini rahatsız etmiştir. Bu rahatsızlıktan dolayı İstanbul Hükûmeti ve İtilaf Devletleri, Türk halkını TBMM’ye karşı kışkırtmış; bu da Anadolu’nun dört bir yanında isyanların çıkmasına neden olmuştur. Bu isyanlar yeni kurulan TBMM için bir otorite sınavı olmuş ve sonuçta TBMM, ayaklanmaları bastırmayı başarmıştır. Buna göre, I. TBMM’yi yıpratmak için girişimlerde bulunulmuştur. II. Ayaklanmaların bastırılması TBMM’nin otoritesini sağlamlaştırmıştır. III. İstanbul Hükûmeti ve İtilaf Devletleri TBMM’nin karşısında yer almıştır. yargılarından hangilerine ulaşılabilir?