Bu test Bizden 8. SınıfKazanım Testleri Kategorisinde Toplam Soru5 Her soru toplam 4 başarılar.
2017 LGS Örnek Soruları
Ahmet Ethem’in, validesine son mektubu: “Dört asker doğurmakla iftihar eden şanlı Türk annesi, Mustafa Kemal Paşa’m ordumuzun ihtiyaçlarının karşılanması için Tekâlif-i Milliye Emirleri’ni yayımladı. Bu emirlerle halkımızdan, sizlerden yurdumuzun kurtuluşu için elinizdeki yiyecek, giyecek, silah, cephane, taşıt, yük hayvanı gibi malzemelerin bir kısmını Türk ordusuna vermenizi istedi. Ben, gözünüzü kırpmadan ordumuz için elinizden gelen fedakârlığı yapacağınıza eminim…”
Ahmet Ethem’in cepheden gönderdiği bu mektuba göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Mustafa Kemal, “Nutuk” adlı eserinde Lozan Barış Görüşmeleri hakkında aşağıdaki ifadeyi kullanmıştır: “Bir süre Ankara’dan Lozan Konferansı görüşmelerini takip ettim. Görüşmeler hararetli ve tartışmalı geçiyordu. Türk haklarını tanıyan olumlu bir sonuç görülmüyordu. Ben bunu pek tabii buluyordum. Çünkü Lozan barış masasında ele alınan meseleler yalnız üç dört yıllık yeni devreye ait ve onunla sınırlı kalmıyordu. Yüzyılların hesabı görülüyordu. Bu kadar eski, bu kadar karışık ve bu kadar kirli hesapların içinden çıkmak elbette o kadar basit ve kolay olmayacaktı.”
Bu parçada geçen “yüzyılların hesabı” sözüyle Mustafa Kemal aşağıdakilerin hangisini anlatmak istemiştir?
Aşağıda millî cemiyetlerden bazılarının kuruluş amaçları verilmiştir: • Trakya - Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti: Doğu Trakya’nın Yunanlara verilmesine ve Mavri-Mira Cemiyetinin zararlı çalışmalarına engel olmak istedi. • Redd-i İlhak Cemiyeti: İzmir’in işgal edilmesine karşı çıktı. Bu bölgenin Türklere ait olduğunu kanıtlamak için çalışmalar yaptı. • Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti: Karadeniz kıyılarında hak iddia eden Pontusçu Rumlar ile Ermenilere karşı mücadele amacıyla kuruldu. • Kilikyalılar Cemiyeti: Adana ve çevresini, Fransız ve Ermeni işgallerine karşı korumak amacıyla kuruldu. Buna göre millî cemiyetler ile ilgili, I. Bölgesel amaçlı kurulmuşlardır. II. Yıkıcı ve bölücü faaliyetlere karşı mücadele etmişlerdir. III. Düşmana karşı birlikte hareket etmişlerdir.
yorumlarından hangileri yapılabilir?
• Erzurum Kongresi’nde “Kuvayımilliye’yi etkin ve ulusal iradeyi egemen kılmak temel ilkedir.” maddesine yer verildi. • Sivas Kongresi’nde; Anadolu’daki tüm ulusal güçler, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirildi. Yukarıdaki maddelerle; I. Millî egemenliği hâkim kılma, II. Güç birliğini sağlama, III. Hukuk birliğini kurma, IV. Millî kültürü geliştirme amaçlarından hangileri gerçekleştirilmek istenmiştir?
Mustafa Kemal, bölgesel kurtuluş yolları arayan ve birbirinden ayrı faaliyet gösteren millî cemiyetlerle kesin bir zafere ulaşılamayacağı düşüncesindeydi. Ona göre vatanın ve milletin kurtuluşu için öncelikle bu kuruluşların güçlerini birleştirmeleri gerekiyordu. Millî Mücadele kahramanlarından Mareşal Fevzi Çakmak da cemiyetlerin birleşmesi gerektiğine inanmış ve bu konu hakkında “Eğer Mondros Mütarekesi’ni takip eden aylarda, bir uçaktan Anadolu’ya bakarsanız yer yer yanan ateşler görülecektir. Bunlar ışıldayan çoban ateşleridir. Bu ateşleri birleştirecek bir alev lazımdır. İşte onu Mustafa Kemal’in meşalesi temin etti.” sözlerini söylemiştir. Mareşal Fevzi Çakmak, aşağıdakilerden hangisini “Işıldayan Çoban Ateşleri”ne benzetmektedir?