Bu test Bizden 8. SınıfKazanım Testleri Kategorisinde Toplam Soru19 Her soru toplam 4 başarılar.
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası
Serbest Cumhuriyet Fırkası
Verilen bilgilere göre hangi çıkarımı yapmamız doğru olmaz?
1929 Dünya Ekonomik Krizi tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye’yi de etkilemiş, özellikle ekonomik alanda yaşanan sorunlar halkın hükümete tepki göstermesine neden olmuştur. Mecliste ekonomi politikalarını denetleyecek ve alternatif politikalar üretecek yeni bir partiye ihtiyaç vardı. Bu ihtiyacın farkında olan Atatürk, yakın arkadaşı Fethi Bey’den yeni bir parti kurmasını istedi. Bu isteği yerine getiren Fethi Bey, Serbest Cumhuriyet Fırkasını kurdu.
Bu bilgiye göre Serbest Cumhuriyet Fırkasının kurulmasında etkili olan temel faktörün aşağıdakilerden hangisi olduğu söylenebilir?
Demokrasilerde insanlar düşündüklerini ifade etmekte ve inançlarının gereğini yerine getirmekte hürdürler. Demokrasi farklı düşünenleri himaye eder. Her düşünceye saygı, demokrasi tarlasını sulayan bir nehir gibidir. Bu nehir ne kadar güçlü olursa o topraklarda o denli bereketli ekinler boy verir.
Verilen parçaya göre aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de demokrasinin gelişmesi için yapılan çalışmalara örnek olarak gösterilemez?
Cumhuriyet ilan edildikten sonra Türkiye’de farklı görüşleri yansıtabilmek için çok partili yaşama geçme girişimleri olmuştur. Ancak bu girişimler uzun süre başarıya ulaşamamıştır.
Verilen bilgiye göre çok partili yaşama geçerek ulaşılmak istenen temel hedef aşağıdakilerden hangisi olabilir?
I. Halkın tercihlerinin ülke yönetimine yansıtılmak istenmesi. II. Hükümeti denetleyecek bir muhalefet partisine ihtiyaç duyulması. III. 1929 Dünya Ekonomik Buhranının Türkiye’yi etkilemesi.
Verilen nedenlerden hangileri Serbest Cumhuriyet Fırkasının kurulmasında etkili olan iç nedenlerdendir?
Ders sonunda işlenen konu ile ilgili verilen etkinlik kâğıdında, bilgi doğru ise “D”, yanlış ise “Y” sütunu işaretlenecektir.
Buna göre etkinlik kağıdının doğru işaretlenmiş şekli aşağıdakilerden hangisidir?
Bazı özellikleri verilen siyasi parti aşağıdakilerden hangisidir?
Bir ülkede muhalefet partilerinin varlığı;
I. İktidara alternatif olması II. Hükümetin denetlenmesi III. Çıkarılan tüm kanunlara itiraz etmesi
durumlarından hangileri için gereklidir?
“Büyük Millet Meclisinde ve millet karşısında ulus işlerinin serbestçe tartışılması ve iyi niyet sahibi kişilerin ve partilerin özel görüşlerini ortaya koyarak milletin yüksek menfaatlerini aramaları, benim gençliğimden beri aşık ve taraftar olduğum bir sistemdir.”
Mustafa Kemal’in verilen sözünü, aşağıda ki konu başlıklarından hangisi en iyi karşılar?
-Kurulan ilk siyasi partidir. -Mustafa Kemal tarafından kurulmuştur
-İlk muhalefet partisidir. -İlk genel başkanı Kazım Karabekir’dir. -Şeyh Sait İsyanı sonucu hükümet tarafından kapatılmıştır.
-Kurulan ikinci muhalefet partisidir. -Mustafa Kemal’in isteği ile Fethi Bey tarafından kurulmuştur. -Kurulduktan kısa süre sonra Fethi Bey tarafından kapatılmıştır.
Tabloda ki verilen bilgilere göre aşağıda ki çıkarımlardan hangisini yapmamız doğru olmaz?
Mustafa Kemal, Türk toplumunun çağdaşlaşması ve demokrasinin yerleşmesi için çalışıyordu. Hükümetin denetlenmesi, Mecliste farklı görüş ve düşüncelerin ortaya çıkmasını istiyordu.
Atatürk’ün bu amaçla yaptığı ancak başarılı olamadığı çalışma hangisidir?
Mustafa Kemal kendisine yapılan suikast teşebbüsünün ardından” Boşa çıkarılan suikast teşebbüsünden sonra vatandaşlarımdan aldığım mektup ve telgraflar beni çok mutlu etti. Bu elim olayın benim şahsımdan ziyade cumhuriyetimize ve onun prensiplerine yönelik olduğuna şüphe yoktur…” sözlerini sarf etmiştir.
Bu söze göre aşağıda ki çıkarımlardan hangisini yapmamız doğru olmaz?
Yukarıda özellikleri verilen siyasi parti aşağıda kilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Ulusal kurtuluş savaşı bittikten ve Cumhuriyet kurulduktan sonra Türkiye bazı denemelere rağmen demokrasinin bir gereği olarak çok partili hayata geçememiş uzun bir süre tek parti tarafından yönetilmiştir.
Bu durum Türkiye’de aşağıdakilerden hangisini zorlaştırmıştır?
13 Şubat 1925 tarihinde yaşanan Şeyh Sait İsyanı dış politikada olumsuz sonuçlara neden olmuştur.
Şeyh Sait İsyanının sonuçlarından hangisi verilen bilgiyi destekler niteliktedir?
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kurulmasıyla cumhuriyet tarihinde ilk kez çok partili siyasi hayat başladı. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ekonomide serbest girişimi esas alan liberal modeli savunuyordu. Ayrıca parti programında “Halkın dini inanç ve görüşlerine saygılıyız” ibaresi yer alıyordu. Bu cümle rejim karşıtı kişilere cesaret vermiş ve ülkemizin doğu bölgesinde bir ayaklanma çıkmıştır. Bu ayaklanmayla ilişkili görülen Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası hükümet tarafından kapatılmıştır.
Verilen parçaya göre hangi çıkarımı yapmamız doğru olmaz?
Milli mücadeleden sonra hızlanan inkılaplar toplumun tamamı tarafından hemen benimsenmemiştir. Çıkarları elden giden ya da inkılapları anlayamayan bazı gruplar yapılan yeniliklere karşı sert tepki göstermiştir.
Aşağıdakilerden hangisi bu tepkilere örnek olarak gösterilebilir?
Düşünce ve inanç hürriyeti, milli iradenin hâkim olduğu demokratik ülkelerde gelişir. Milli Mücadele’nin hazırlık döneminden itibaren Mustafa Kemal’in öncülüğünde, millet iradesine dayalı, demokratik bir yönetim sisteminin oluşması için birçok çalışma yürütülmüştür.
Verilen gelişmelerden hangisi demokratik sistemin gelişmesi doğrultusunda yapılan çalışmalara örnek olarak verilebilir?
İster iktidar ister muhalefet partisi olsun bütün siyasi partiler ülkeye hizmet için vardır. Muhalefet ve iktidar partileri birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Muhalefet partileri, iktidar partisinin icraatlarını takip eder, yanlış gördüğü uygulamalar hakkında iktidar partisinin uyarır ve kendi önerilerini sunarlar. İktidar partisi de muhalefet partilerinin önerilerini dikkate alarak ülke menfaatlerine en uygun adımı atar. Bu şekilde el ele veren iktidar ve muhalefet partileri halkın refah ve huzuruna hizmet ederler. Ülkede demokratik yönetim ve anlayışın gelişmesine katkı sağlarlar.
Verilen parçaya göre aşağıdaki çıkarımlardan hangilerini yapabiliriz? I. Muhalefette en az iktidar kadar gereklidir. II. Muhalefet partileri demokrasiyi geliştiren unsurlardandır. III. Muhalefet partileri iktidarın yaptıklarına karşı çıkarlar.