Bu test Bizden 8. SınıfKazanım Testleri Kategorisinde Toplam Soru5 Her soru toplam 4 başarılar.
Türkiye’de çok partili hayata geçilmesini etkileyen unsurlardan,
I. Demokrasi taraftarı olan Batı ülkelerine yakınlaşma II. Hükümetin denetlenme ihtiyacı III. Halkın demokratik yaşama uygun hareket etme olgunluğuna erişmesi
hangisi ya da hangileri uluslararası bir nedene bağlanabilir?
Türkiye çok partili hayata geçerek demokrasinin gerekleri olan düşünce ve ifade özgürlüğü ile parti kurma hakkı önündeki engelleri ortadan kaldırdı. Ayrıca partilerin serbestçe propaganda yapmalarına ve seçimlere katılarak iktidara gelmelerine imkân tanıdı.
Türkiye bu tutumuyla,
I. Milli egemenlik II. Tam bağımsızlık III. Ulusal irade
kavramlarından hangilerini önemsediğini ortaya koymuştur?
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de İkinci Dünya Savaşı’nın getirdiği sıkıntılardan bunalan halk kitlelerinin demokrasi talepleri giderek artıyordu. İktidarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi içinden de bazı milletvekilleri hükûmetin ekonomi politikalarını eleştiriyordu.
Bu durum, aşağıdakilerden hangisine ortam hazırlamıştır?
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ülkemizde çok partili hayata geçilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi öğretmenin vurguladığı bu durumun amaçları arasında yer almaz?
“Demokratik karakter bütün Cumhuriyet Devri’nde prensip olarak muhafaza olunmuştur. Diktatörlük, prensip olarak hiçbir zaman kabul olunmadıktan başka, zararlı ve Türk milletine yakışmaz olarak daima suçlu görülmüştür. Bizim tek eksiğimiz, hükûmet partisinin karşısında bir parti bulunmamasıdır.” Cumhurbaşkanı İsmet İnönü
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü “Bizim tek eksiğimiz, hükûmet partisinin karşısında bir parti bulunmamasıdır.” sözleriyle aşağıdakilerden hangisinin gerekliliğini vurgulamıştır?