Bu test Bizden 8. SınıfLGS Kategorisinde Toplam Soru5 Her soru toplam 4 başarılar.
Atatürk, Cumhuriyet yönetiminde siyasi partilerin kurulmasını ve devlet yönetiminde farklı görüşlerin var olmasını istiyordu. Bu düşünceyle Cumhuriyet’in ilanı öncesinde liderliğini yaptığı Müdafaa-i Hukuk Grubu’nu 9 Eylül 1923’te “Halk Fırkası” adıyla siyasi partiye dönüştürdü.
Buna göre Atatürk’ün;
I. halkı yönetime katmak, II. ülkede demokrasi ortamı oluşturmak, III. meclisteki fikir ayrılıklarını ortadan kaldırmak
amaçlarından hangilerini gerçekleştirmeye çalıştığı söylenebilir?
Mustafa Kemal, ordu komutanlarının politikayla uğraşmalarını uygun görmüyordu. Bu amaçla kendisine yakın ordu komutanlarının milletvekilliği görevinden ayrılarak ordudaki görevlerine dönmelerini istedi. Bundan sonra askerî görevleri devam edenlerin milletvekili olamayacaklarını belirten kanun çıkarıldı.
Bu düzenlemenin yapılmasındaki amaç aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Çok partili hayata geçiş denemelerinin amaçlarından bazıları şunlardır: • Millî egemenlik anlayışını pekiştirmek • Demokratik düzeni ülkede tam olarak yerleştirmek • Farklı fikir ve düşüncelerin temsil edilmesini sağlamak • Mecliste muhalefet ortamı oluşturmak
Buna göre aşağıdakilerden hangisinin gerçekleştirilmeye çalışıldığı söylenemez?
Görsele göre verilen siyasi partiler arasında;
I. millî egemenlik anlayışı, II. seçim sistemi, III. ekonomik model
konularının hangilerinde görüş ayrılığı olmadığı söylenebilir?
Mustafa Kemal, Fethi Bey’e “Memlekette muhalif bir fırka kurmak lazımdır. Böyle bir fırka vücuda gelirse Mecliste münakaşa da serbest olur. Mesela siz böyle bir fırkanın başına geçerseniz bildiklerinizi Mecliste serbestçe söylersiniz. Bu suretle uygulamada görülen birçok hatanın da önünü almak mümkün olur.” demiştir.
Mustafa Kemal’in, bu sözüyle aşağıdakilerden hangisinin gerekliliğine vurgu yaptığı söylenemez?