Bu test Bizden 8. SınıfKazanım TestleriLGS Kategorisinde Toplam Soru5 Her soru toplam 4 başarılar.
2022 Şubat Ayı LGS Örnek Soruları
Fransız İhtilali’yle birlikte hürriyet, eşitlik, adalet ve milliyetçilik gibi fikirler yayılmıştır. Ortaya çıkan bu kavramlar dünya genelinde etki göstererek evrensel bir nitelik kazanmıştır. Özellikle milliyetçilik fikri çok uluslu imparatorlukları olumsuz etkilemiştir. Bu süreçte Fransızlar milliyetçilik fikrini “Her Millete Bir Devlet” sloganıyla dış politikada bir araç olarak kullanmış ve bunun da etkisiyle imparatorluklar parçalanma sürecine girmiştir.
Buna göre, I. Ulus devlet anlayışı ortaya çıkmıştır. II. Devletler arasında ittifaklar kurulmuştur. III. Fransa, milliyetçilik akımını yaymaya çalışmıştır. yargılarından hangileri çıkarılabilir?
Osmanlıcılık :Osmanlı Devleti’nde yaşayan halkın tamamı din, dil ve etnik yapısı dikkate alınmadan aynı haklara sahip olacaktı. Böylece toplumda eşitlik sağlanacak ve farklı milletlerden oluşan devlet dağılmaktan kurtulacaktı.
Batıcılık : Osmanlı Devleti yönetim ve hukuk alanıyla toplumsal alanda Avrupa devletleri gibi modern bir devlet olursa ülkede yaşayan gayrimüslimler ayrılık fikrinden vazgeçecekler ve böylece devletin dağılması önlenmiş olacaktı.
Aşağıdakilerden hangisi bu fikir akımlarının ortak amaçları arasında gösterilemez?
Nutuk’ta Havza Genelgesi ile ilgili şu bilgilere yer verilmiştir: “İzmir’in ve ne yazık ki Manisa ve Aydın’ın işgali, gelecekteki tehlikeyi daha açık hissettirmiştir. Ülke bütünlüğümüzün korunması için ulusal coşkunun daha canlı olarak gösterilmesi ve devam ettirilmesi gerekmektedir. Yaşayışımızda ve ulusal bağımsızlığımızda gedikler açan işgal ve kendi topraklarına katma gibi olaylar bütün ulusa kan ağlatmaktadır. Üzüntüler ve acılar dindirilemiyor. Sindirilemez ve katlanılamaz olan bu durumun derhâl giderilmesinin bütün uygar uluslarla büyük devletlerin adalet ve etkisinden sabırsızlıkla beklendiğini göstermek amacıyla, önümüzdeki hafta içinde büyük ve heyecanlı mitingler yapılarak ulusal gösterilerde bulunulması ve düzenlenen ulusal gösterilerde terbiye ve ağırbaşlılığın titizlikle korunması ve Hristiyan halka karşı saldırı, gösteri ve düşmanlık gibi tavırlar alınmaması zorunludur.”
Bu bilgiden aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Antep’te sayıca fazla olan Fransız askerî kuvvetleri karşısında sonuna kadar kahramanca direnen Şahin Bey şehit düştü. Bu olay üzerine Mustafa Kemal, Kılıç Ali Bey’i Antep savunması için görevlendirdi. Şehri kuşatan ve halkı aylarca aç ve susuz bırakan Fransızlara karşı Antepliler, on bir ay boyunca kahramanca direndi. Fransızlar, Antep’e ancak 9 Şubat 1921 tarihinde girebildi. Fransızlar, Batı Cephesi’nde Sakarya Savaşı’nın kazanılması ile savaşa son verip barış masasına oturmaya karar verdi. Güney Cephesi’ndeki savaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmetinin Fransa ile imzaladığı 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Antlaşması ile sona erdi, Fransa işgal ettiği topraklardan çekildi ve Güney Cephesi kapandı. Buna göre; I. TBMM, Güney Cephesi’nde siyasi başarı elde etmiştir. II. Mustafa Kemal, Güney Cephesi’ndeki direnişi teşkilatlandırmıştır. III. Batı Cephesi’nde kazanılan zafer, Fransa’yı politika değişikliğine zorlamıştır. yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
MİLLÎ MÜCADELE’DEKİ TARİHÎ KARARLAR
Bu bilgilere göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?