Bu test Bizden 8. SınıfKazanım TestleriLGS Kategorisinde Toplam Soru5 Her soru toplam 4 başarılar.
2021 Mayıs Ayı LGS Örnek Soruları
Atatürk Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kurulmasını hoşgörü ile karşılıyor, Batılı ülkelerin parlamentolarını örnek gösteriyor ve çok partili rejimin gerekliliğini anlatıyordu. Bu konuda “Biz meclisimizde tek parti ile baskıcı bir yönetim izlenimi vermekteyiz. Bize bakan Batılılar, bu memleketteki idare tarzı için tek parti egemenliğidir derler. Bizim meclisimizde de iki parti olmalı, hükümeti denetleme sistemi kurulmalı ve medeni ülkelerin parlamentolarına benzemeliyiz.” demekteydi.
Buna göre Atatürk’ün çok partili sisteme geçişi desteklemesi, I. İnkılapların yapılmasını kolaylaştırma II. Meclisin denetim gücüne etkinlik kazandırma III. Uluslararası alanda Türk demokrasisinin saygınlığını artırma, amaçlarından hangileri ile ilgilidir?
Atatürk, Nutuk’ta Halk Fırkası programı ile ilgili; şunları söylemiştir: “Hâkimiyet milletindir. TBMM dışında hiçbir makam, ulusun geleceğinde söz sahibi olamaz. Hukukta, idarede, eğitimde ve iktisatta millî hâkimiyet esaslarına göre hareket edilecektir. Saltanatın kaldırılması kararı değiştirilemez. Kanunlar yeniden düzenlenecek, aşar usulü değiştirilecek, millî bankaların sermayesi artırılacak, demiryolları inşa edilecek, öğretimin birleştirilmesi derhâl gerçekleştirilecek, memleketin imarına çalışılacaktır.”
Bu bilgiye göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Atatürk, Ali Fethi Bey’e “Meclis’te bir muhalefet yok ki ben memleketin durumunu anlayayım. Sen bu görevi yapacaksın.” demiştir.
Atatürk, bu sözüyle aşağıdakilerden hangisinin gerekliliğine vurgu yapmıştır?
Pontus Rum Cemiyeti Karadeniz Bölgesi’nde Samsun merkez olmak üzere bir Pontus Rum Devleti kurmayı amaçlamaktaydı. Bu doğrultuda kurdukları çetelerle Türk köylerini basarak Türklerin göç etmeleri için çalışıyor ve Yunanistan’dan getirdikleri göçmenleri bölgeye yerleştiriyorlardı.
Cemiyetin bu çalışmaları Wilson İlkeleri’nin, I. Yenilen devletlerden savaş tazminatı ve toprak alınmayacak. II. Osmanlı Devleti’nin Türklerin çoğunlukta olduğu bölgelerine kesin egemenlik hakkı tanınacak, Türk olmayan milletlere ise kendi kendini yönetme hakkı verilecek. III. Denizlerin karasuları dışında kalan bölümleri, savaşta ve barışta herkesin özgür ve serbest kullanımına açık olacak. maddelerinden hangilerini gerçekleştirmeye yöneliktir?
Yasama
Yürütme
Yargı
1921 Anayasası
Büyük Millet Meclisi
1924 Anayasası
Bağımsız Mahkemeler
Tabloya göre 1921 ve 1924 Anayasaları, I. Hükûmet sistemi II. Kanunları yapan kurum III. Yönetim gücünü oluşturan birimler özellikleri yönünden hangilerinde farklılık göstermektedir?