Bir paragrafı oluşturan cümleler birbiriyle hem yapı hem anlam bakımından bir ilişki içindedir. Paragraf, giriş, gelişme ve sonuç olmak üzere üç bölümden oluşur. Giriş bölümünde, paragrafta anlatılacak konu hakkında bilgi verilir. Giriş cümlesi bağımsızdır, kendinden önce bir cümle varmış gibi bir izlenim uyandırmamalıdır. Gelişme bölümünde, girişte belirtilen konu ayrıntılarıyla ele alınır; konu örneklerle geliştirilir. Sonuç bölümü ise gelişme bölümünde anlatılan olay, düşünce ya da duyguların bir sonuca bağlandığı bölümdür.
Aşağıda bir metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümleri “★, ▲, ●” sembolleriyle karışık hâlde verilmiştir.
★ Eğer çocuğunuz “Seni seviyorum.” sözünü fiziksel yakınlıkla birlikte duyarsa çocuğunuzun sevginizi hissetme olasılığı artar. Örneğin yatarken çocuğunuza masal okuduğunuzda masalın en duygusal yerinde ona hafifçe sarılıp yumuşak bir ses tonuyla “Seni seviyorum tatlım.” diyebilirsiniz. Bu yaptığınız hareketle çocuk duygusal sıcaklığı hissedecektir.
▲ Böylece yumuşak bir ses tonu ve fiziksel yakınlıkla çocuğunuzun “Seni seviyorum.” cümlesini anlamlandırmasını sağlayabilirsiniz ve çocuğunuzla aranızda bir sevgi dili oluşturmuş olursunuz.
● Çocuklar kelimelerin anlamlarını öğrenmeden çok önce duygusal mesajları alır. Ses tonu, nezaket ve önemsenme onlara daima duygusal sıcaklığı ve sevgiyi hissettirir. “Seni seviyorum.” cümlesi, bu cümleyi ilk defa duyan bir çocuk için bir şey ifade etmeyeceği için sevgimizi ifade ederken bunun ne anlama geldiğini fark etmeleri için çocuklarımıza yardım etmeliyiz.
Verilen bilgiler değerlendirildiğinde metnin bölümlerini ifade eden semboller aşağıdakilerin hangisinde giriş, gelişme ve sonuç şeklinde sıralanmıştır?