24 Eylül 2022 Temel Bilimler Deneme Sınavı

24 Eylül 2022 Temel Bilimler Deneme Sınavı Testi Temel Bilimler kategorisinde Soru Sayısı 36 Soru için toplam süre 54 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Yetmiş beş yaşındaki kadın hasta akut gelişen yutma güçlüğü nedeniyle acil servise getiriliyor. Bu hastada aşağıdaki yapılardan hangisinin etkilenmiş olması en olasıdır?

Soru 2

Aşağıdaki yapılardan hangisi abdominal apse kaynaklı peritoneal sıvının, sağ ve sol recessus subphrenicus’lar arasında geçişini sınırlar?

Soru 3

Baş ağrısı şikâyeti ile nöroloji kliniğine başvuran 65 yaşındaki erkek hastaya tetkikler sonucunda beyin tümörü teşhisi konulmuştur. Tümörlü bölgenin çıkarılmasını takben hastanın vücut sıcaklığının otokontrolünü kaybettiği görülmektedir. Aşağıdaki bölgelerden hangisi bu patofizyolojide en temel rolü oynar?

Soru 4

Ateş etiyolojisi araştırılması için yatırılan hastadan laboratuvara bakteriyolojik kültür amacıyla örnek gönderilirken, aşağıdaki şıklardan hangisinin ön tanıda etken olarak düşünülmesi durumunda, uygun biyogüvenlik önlemlerinin alınabilmesi için ön tanının laboratuvara mutlaka belirtilmesi gereklidir?

Soru 5

Dağcılığa meraklı 30 yaşındaki erkek sporcu bir grup ile Himalaya Dağları’na tırmanmaya çalışıyor. Grubun düşük oksijen seviyeli ortama adaptasyonu için 3.000 metre yükseklikte bir süre kalmaları öneriliyor.       

Bu uygulama sırasında sporcuların kemik iliğinde aşağıdaki değişikliklerden hangisinin gerçekleşmesi en olasıdır?

Soru 6

Kan eritropoietin düzeyi yüksek olan polisitemik hastalarda, aşağıdaki şıklardan hangisinin polisiteminin nedeni olarak düşünülmesi en az olasıdır?

Soru 7

Hipovolemik şoktaki bir hastanın böbrek dokusunda aşağıdaki morfolojik değişikliklerden hangisinin gerçekleşmesi en olasıdır?

Soru 8

Kırk yedi yaşındaki erkek hasta, uzun zamandır süregelen öksürük ve jelatinöz balgam çıkarma yakınmalarıyla başvuruyor. Sigara içme öyküsü olmayan hasta, son zamanlarda ortaya çıkan zor soluma ve pnömoni atakları şeklinde belirtiler tanımlıyor. Akciğer radyografisinde bilateral alt ve orta zonlarda konsolidasyon alanları görülüyor. Histopatolojik incelemede alveol duvarlarının korunduğu ve alveollerin homojen, granüler eozinofilik PAS pozitif materyal ile dolu olduğu saptanıyor.       

Tüm akciğer bronkoalveoler lavajından yarar gören bu olgunun etiyolojisinde aşağıdaki şıklardan hangisinin bulunması en olasıdır?

Soru 9

Altmış sekiz yaşındaki kadın hasta, tek taraflı kanlı meme başı akıntısı ile başvuruyor. Ultrasonografik incelemede meme başı altında laktiferöz sinüste genişleme ve 7 mm çaplı kitlesel lezyon görülüyor. Akıntının sitolojik incelemesinde makrofajlar ve atipik olmayan epitelyal hücreler izleniyor.       

Bu lezyonun tanısı için aşağıdaki şıklardan hangisi en olasıdır?

Soru 10

Altmış iki yaşındaki erkek hasta, yemek yerken takılma hissi ve yutma güçlüğü şikâyetleriyle başvuruyor. Hastanın özofagus duvarında 3 cm büyüklüğünde düzgün sınırlı bir kitle saptanıyor. Kitlenin özofagus mukozasıyla bağlantısız olduğu, duvar içerisinde geliştiği tespit ediliyor.       

Histolojik görüntüsü verilen bu tümörün aşağıdaki hücre tiplerinin hangisinden köken alması en olasıdır?

Soru 11

Aşağıdaki antibiyotiklerden hangisi konsantrasyona bağlı bakterisidal etkinlik gösterir?

Soru 12

Arteria tibialis posterior’dan nabız alabilmek için en uygun bölge aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 13

Aşağıdaki şıklardan hangisi düz kas dokusunda bulunmaz?

Soru 14

I.  Sinüs düğümü pacemaker hücre sayısı
II.  Arteriyel kompliyans
III. Nabız basıncı
IV. Erken diyastolik doluş hacmi

Kardiyovasküler sistemde yaşlanmaya bağlı olarak yukarıdakilerden hangileri azalır?

Soru 15

Aşağıdaki viruslardan hangisi kan yoluyla bulaşmaz?

Soru 16

Ekzantem subitum’un etkeni aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 17

Renal fonksiyon bozukluğu saptanan 13 yaşındaki erkek çocuğun idrar analizinde mikroskobik hematüri görülüyor. Dayısının 5 yıldır diyalize girdiği öğrenilen hastanın böbrek biyopsisinin elektron mikroskobik incelemesinde, glomerüler bazal membranlarda düzensiz kalınlaşma ve incelmeler; lamina densada sıklıkla sepet örgüsü görünümüne yol açan laminasyon ve ayrılmalar (splitting) dikkati çekiyor. İmmün kompleks depolanması depolanması saptanmıyor.

Bu hasta için en olası tanı aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 18

Altmış iki yaşındaki erkek hasta, sağ dizinde bir haftadır süren şişlik ve ağrı şikâyetiyle başvuruyor. Hastadan alınan sinoviyal sıvı aspirasyon örneğinin polarize ışık mikroskobisinde aşağıdaki kristaloid birikimler görülüyor.

Bu hasta için en olası tanı aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 19

Aşağıdakilerden hangisi ekstrahepatik biliyer obstrüksiyon nedenlerinden biri değildir?

Soru 20

Aşağıdaki antiepileptik ilaçlardan hangisi kendi metabolizmasını indükler?

Soru 21

Aşağıdaki beta adrenerjik reseptör blokörlerinden hangisinin oral biyoyararlanımı en düşüktür?

Soru 22

Yaklaşık dört hafta önce depresyon tanısı nedeniyle paroksetin başlanan 42 yaşındaki erkek hasta, kontrol muayenesinde paroksetini dört haftadır düzenli kullandığını, depresif yakınmalarının düzeldiğini ancak son iki haftadır cinsel isteksizlik ve boşalamama yakınmalarının olduğunu ifade ediyor. Hastada paroksetinin kesilmesine ve başka bir ilaç kullanımına geçilmesine karar veriliyor.

Bu hasta için tekrar cinsel işlev bozukluğu yaşama olasılığı göz önünde bulundurulduğunda seçilmesi gereken en uygun ajan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 23

Yirmi yaşındaki erkek hasta intihar amaçlı yüksek doz ilaç alımı nedeniyle acil servise getiriliyor. Ambulansta nöbet geçirdiği bildiriliyor. Fizik muayenesinde sinüs, taşikardisi olan hastanın pupilleri midriyatik, cilt ve muköz membranları kuru saptanıyor. Karın muayenesinde glob vezikale görülüyor.

Bu hastada aşağıdaki gruplardan hangisine ait bir ilacın yüksek doz alımı en olasıdır?

Soru 24

I.  Ketorolak

II.  Parasetamol

III. Selekoksib

Yukarıdakilerden hangileri parenteral yolla da kullanılan bir analjeziktir?

Soru 25

Dislipidemi tedavisinde kullanılan ilaç ve bu ilacın plazma lipid düzeyleri üzerindeki etkisi ile ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Soru 26

Aşağıdakilerden hangisinde, özellikle yaşlı ve kardiyak komorbiditesi olan hastalarda, QT uzaması ve “Torsades de pointes” yapma riski bulunmaktadır?

Soru 27

I. 5α-redüktaz enzimini inhibe eder.

II. Erkek tipi kellik tedavisinde kullanılır.

III. Androjen reseptörlerini antagonize eder.

Finasterid ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 28

Yetmiş beş yaşındaki kadın hasta akut gelişen yutma güçlüğü nedeniyle acil servise getiriliyor.\nBu hastada aşağıdaki yapılardan hangisinin etkilenmiş olması en olasıdır?

Soru 29

Aşağıdaki yapılardan hangisi abdominal apse kaynaklı peritoneal sıvının, sağ ve sol recessus subphrenicus’lar arasında geçişini sınırlar?

Soru 30

Hücre döngüsünün S fazındaki T ve B lenfositlerini içeren, iki ayrı hücre kültürü besiyeri ortamına mikofenolik asit ilave ediliyor. İnkübasyon sonunda yukarıdaki deney ve ilgili kontrol gruplarında de novo pürin sentezinde rol oynayan enzimlerin aktiviteleri belirleniyor.

 Bu enzimlerden hangisinin aktivitesi mikofenolik asit tarafından inhibe edilir?

 

Soru 31

Sağlık kurumlarında uygulanan sterilizasyon işlemi sonrasında ortamda tek bir canlı mikroorganizma bulunma olasılığı (sterilizasyon güvence düzeyi) ne olmalıdır?

 

Soru 32

İshal yakınmasıyla başvuran hastadan gönderilen dışkı kültürünün değerlendirilmesinde, normal atmosfer şartlarında inkübe edilen koyun kanlı agarda beta hemoliz oluşturan, MacConkey agar ve SS agarda laktoz-negatif özellikte koloniler tespit ediliyor. Kanlı agardaki kolonilerin değerlendirmesi sonucunda üreyen bakterinin oksidaz (+), katalaz (+) ve ampisiline dirençli olduğu saptanıyor.

Aşağıdaki mikroorganizmalardan hangisinin bu tabloya yol açması en olasıdır?

 

Soru 33

Seksen yaşındaki erkek hastada son 10 yıldır giderek kötüleşen hafıza kaybı mevcuttur. Fiziksel muayenesinde hiçbir motor nöron ve duyusal defisiti olmayan hasta 6 ay sonra bilinç kaybı ve koma sonrası kaybediliyor. Yapılan otopsi sonucunda beyinde mikroskobik olarak çok sayıda nöritik plak ve nörofibriler yumak izleniyor.

Bu hastalığın patogenezinden aşağıdakilerden hangisinin sorumlu olması en olasıdır?

Soru 34

Altmış iki yaşındaki erkek hasta, gece sık idrara çıkma ve kesintili idrar yapma şikâyetleriyle başvuruyor. PSA değeri normal sınırlarda olan hastanın rektal muayenesinde büyümüş prostat dokusu palpe ediliyor. Transüretral rezeksiyonun mikroskobik incelemesinde, glandüler yapılarda ve stromal hücrelerde artış ile karakterli irili-ufaklı çok sayıda nodül görülüyor. Glandların tamamında içte kolumnar, dışta bazal hücreleri içeren iki tabakalı yapılanma tespit ediliyor.

 

Bu olguya ilişkin;

I.    Premalign bir lezyondur.

II.    Tedavide α1-adrenerjik reseptör inhibitörü kullanılabilir.

III.   Patogenezde stromal hücrelerden tip 2 5α-redüktaz salınması önemlidir.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

Soru 35

Aşağıdaki kolinerjik ajan-etki eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 36

Sodyum glukoz kotransporter 2 (SGLT-2) inhibitörlerinin aşağıdakilerden hangisine neden olması en az olasıdır?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 36
Ek Bilgiler