01 Ekim 2022 Temel Bilimler Deneme Sınavı

01 Ekim 2022 Temel Bilimler Deneme Sınavı Testi Temel Bilimler kategorisinde Soru Sayısı 47 Soru için toplam süre 70.5 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

I. Musculus pectoralis majör
II. Musculus pectoralis minör
III. Musculus coracobrachialis
IV. Musculus biceps brachii, caput longum     
Yukarıdakilerden hangileri Fossa axillaris’in ön duvarını oluşturan kaslardır?

Soru 2

Geçirilen pelvik operasyon sonrasında hastanın uyluk medial yüzünde his kaybı ortaya çıkıyor. Bu hastada aşağıdaki sinirlerden hangisinin hasar görmüş olması en olasıdır?

Soru 3

İskelet kası hücresinde ATP tükenirse çapraz köprü döngüsü hangi aşamada kalır?

Soru 4

I.   Fosfoenolpirüvat            
II.  Karbamoil fosfat            
III. Glukoz-6-fosfat            
IV. 1,3-bisfosfogliserat       
Yukarıdakilerden hangilerinin standart serbest hidroliz enerjisi ATP’den daha yüksektir?

Soru 5

İshal yakınmasıyla başvuran hastadan gönderilen dışkı kültürünün değerlendirilmesinde, normal atmosfer şartlarında inkübe edilen koyun kanlı agarda beta hemoliz oluşturan, MacConkey agar ve SS agarda laktoz-negatif özellikte koloniler tespit ediliyor. Kanlı agardaki kolonilerin değerlendirmesi sonucunda üreyen bakterinin oksidaz (+), katalaz (+) ve ampisiline dirençli olduğu saptanıyor.       

Aşağıdaki mikroorganizmalardan hangisinin bu tabloya yol açması en olasıdır?

Soru 6

Giemsa yöntemi ile boyanmış bir kemik iliği aspirasyon materyalinin mikroskopik incelemesinde makrofajlar içinde maya hücreleri görülüyor.       

Bu bulguya göre en olası etken mikroorganizma aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 7

Ateş etiyolojisi araştırılması için yatırılan hastadan laboratuvara bakteriyolojik kültür amacıyla örnek gönderilirken, aşağıdaki şıklardan hangisinin ön tanıda etken olarak düşünülmesi durumunda, uygun biyogüvenlik önlemlerinin alınabilmesi için ön tanının laboratuvara mutlaka belirtilmesi gereklidir?

Soru 8

Seksen yaşındaki erkek hastada son 10 yıldır giderek kötüleşen hafıza kaybı mevcuttur. Fiziksel muayenesinde hiçbir motor nöron ve duyusal defisiti olmayan hasta 6 ay sonra bilinç kaybı ve koma sonrası kaybediliyor. Yapılan otopsi sonucunda beyinde mikroskobik olarak çok sayıda nöritik plak ve nörofibriler yumak izleniyor.  Bu hastalığın patogenezinden aşağıdaki şıklardan hangisinin sorumlu olması en olasıdır?

Soru 9

Malign melanom için aşağıdaki şıklardan hangisi iyi prognoz göstergesidir?

Soru 10

Altmış iki yaşındaki erkek hasta, yemek yerken takılma hissi ve yutma güçlüğü şikâyetleriyle başvuruyor. Hastanın özofagus duvarında 3 cm büyüklüğünde düzgün sınırlı bir kitle saptanıyor. Kitlenin özofagus mukozasıyla bağlantısız olduğu, duvar içerisinde geliştiği tespit ediliyor.       

Histolojik görüntüsü verilen bu tümörün aşağıdaki hücre tiplerinin hangisinden köken alması en olasıdır?

Soru 11

I.     AT1 reseptörü
II.    AT2 reseptörü
III.   Mas reseptörü

Yukarıdaki renin-anjiyotensin sistemi reseptörlerinden hangilerinin aktivasyonu sonucunda antihipertrofik ve vazodilatör etkinin görülmesi beklenir?

Soru 12

Aşağıdaki antifungal ajanlardan hangisi sadece lokal yolla uygulanır?

Soru 13

Aşağıdaki ilaçlardan hangisinin erkekte fertiliteyi bozması en az olasıdır?

Soru 14

Aşağıdaki beta laktam antibiyotiklerden hangisi kistik fibrozis hastalarında Pseudomonas aeruginosa tedavisinde inhalasyon yoluyla kullanılır?

Soru 15

Hücre membranında bulunan G proteinleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 16

I.  Sinüs düğümü pacemaker hücre sayısı
II.  Arteriyel kompliyans
III. Nabız basıncı
IV. Erken diyastolik doluş hacmi

Kardiyovasküler sistemde yaşlanmaya bağlı olarak yukarıdakilerden hangileri azalır?

Soru 17

Çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine getirilen 9 aylık bir bebeğin fizik muayenesinde; güneşe maruz kalan deri alanlarında hiperpigmentasyon, ülseratif deri lezyonları ve premalign değişiklikler saptanıyor. Yapılan genetik analizler sonucunda nükleotid eksizyon onarım defekti tanısı konuluyor.

Aşağıdakilerden hangisi bu semptomlara yol açabilecek en olası DNA hasarıdır?

Soru 18

Plazma membranındaki proteinlere, lipidlerin kovalent olarak bağlanmasını sağlayan posttranslasyonel modifikasyon aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 19

Aşağıdaki şıklardan hangisi, kollajenin ekstraselüler alandaki modifikasyonudur?

Soru 20

Gözlerinde sararma ve hâlsizlik şikâyetleri ile başvuran 23 yaşındaki kadın hastanın bir haftadır aralıklı açlık diyetini uyguladığı öğreniliyor. Fizik muayenesinde, skleralarda hafif sarılık tespit ediliyor. Laboratuvar sonuçlarında açlık kan glukozu 65 mg/dL, ALT, AST, ALP ve LDH enzimleri referans aralıkta, total bilirübin 2,5 mg/dL, direkt bilirübin 0,2 mg/dL, idrarda bilirübin negatif ve ürobilinojen normal olarak saptanıyor.

Bu hastada bilirübin artışına yol açan defekt aşağıdakilerin hangisinde görülür?

Soru 21

Anaerobik idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenilen bir hastada etkenin üretilebilmesi için aşağıdaki klinik örneklerden hangisinin laboratuvara gönderilmesi en uygundur?

Soru 22

Sporanjiyospor hangi mantar cinsi için karakteristik eşeysiz üreme yapısıdır?

Soru 23

Aşağıdaki bağlanmalardan hangisi kompleman yolağını alternatif yoldan aktive eder?

Soru 24

Öyküsünde bilinen herhangi bir hastalığı olmayan 74 yaşındaki erkek hastanın bacak derisinde izlenen mor renkli maküler lezyondan alınan biyopside dilate, düzensiz şekilli ve açılı, sayıca artmış damar yapıları izleniyor. Stromada inflamatuvar hücreler, ekstravaze eritrositler ve hemosiderin pigmenti görülüyor.

Bu hastada en olası tanı aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 25

Dört yıl önce mide kanseri nedeniyle total gastrektomi yapılan 75 yaşındaki kadın hasta, hâlsizlik ve denge kaybı nedeniyle getiriliyor. Klinik muayenede, vibrasyon ve pozisyon duyusunda belirgin azalma ve derin tendon reflekslerinde artma izleniyor. Laboratuvar incelemesinde megaloblastik anemi ve pansitopeni saptanıyor.

Bu hastada aşağıdaki vitaminlerden hangisinin eksikliği en olasıdır?

Soru 26

Fluoksetin kullanan bir hastanın antidepresan tedavisinde değişiklik yapılmak istenmesi durumunda, aşağıdaki ilaçlardan hangisinin kullanımına başlanmadan en az 14 gün önce fluoksetin tedavisi kesilmelidir?

Soru 27

I.  Ketorolak

II.  Parasetamol

III. Selekoksib

Yukarıdakilerden hangileri parenteral yolla da kullanılan bir analjeziktir?

Soru 28

Aşağıdaki antiviral ilaçlardan hangisi viral proteaz inhibitörüdür?

Soru 29

Klorokin direncinin endemik olduğu bir bölgeye seyahat edecek bireylere sıtmadan korunma amacıyla aşağıdakilerden hangisinin kullanılması en uygundur?

Soru 30

Diyabetik tedavisinde kullanılan aşağıdaki ilaçlardan hangisine bağlı olarak ödem, kilo artışı, kalp yetersizliği ve kadınlarda kemik kırıklarında artış görülme olasılığı en yüksektir?

Soru 31

Aşağıdaki ilaçlardan hangisi sirozun neden olduğu portal hipertansiyonlu hastalarda varis kanamasını önleyerek etki gösterir?

Soru 32

I. Musculus pectoralis majör

II. Musculus pectoralis minör

III. Musculus coracobrachialis

IV. Musculus biceps brachii, caput longum

Yukarıdakilerden hangileri Fossa axillaris’in ön duvarını oluşturan kaslardır?

Soru 33

Aşağıdakilerden hangisi embriyonik gelişimin üçüncü haftasında gerçekleşir?

Soru 34

I. Alar (dorsal) plak

II. Bazal (ventral) plak

III. Tavan plağı

IV. Taban plağı

Medulla spinalis ön boynuz motor nöronları yukarıda verilen embriyolojik gelişimdeki plakların hangilerinden köken alır?

Soru 35

Yukarıda verilen böbrek biyopsisi elektron mikroskop görüntüsünde, oklarla işaretli alanlar aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 36

İskelet kası hücresinde ATP tükenirse çapraz köprü döngüsü hangi aşamada kalır?

 

Soru 37

Baş ağrısı şikâyeti ile nöroloji kliniğine başvuran 65 yaşındaki erkek hastaya tetkikler sonucunda beyin tümörü teşhisi konulmuştur. Tümörlü bölgenin çıkarılmasını takben hastanın vücut sıcaklığının otokontrolünü kaybettiği görülmektedir.

Aşağıdaki bölgelerden hangisi bu patofizyolojide en temel rolü oynar?

 

Soru 38

Aşağıdaki şıklardan hangisi agregat birikimiyle seyreden protein katlanma bozukluklarından biri değildir?

 

Soru 39

Büyüme geriliği, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu, hepatomegali, transaminaz yüksekliği ve kolestatik tipte sarılığı olan hastanın serum protein elektroforezinde alfa1 bandının olmadığı görülüyor.

Bu olguda aşağıdaki serum proteinlerinden hangisinin eksikliğinin olması en olasıdır?

 

Soru 40

Aşağıdaki bakterilerden hangisinin flora içeren klinik örneklerden izole edilme şansını arttırmak için

 

Soru 41

Aşağıdaki şıklardan hangisi alfa Coronavirustur?

 

Soru 42

Patolojik kalsifikasyonlar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 43

Kırk yedi yaşındaki erkek hasta, uzun zamandır süregelen öksürük ve jelatinöz balgam çıkarma yakınmalarıyla başvuruyor. Sigara içme öyküsü olmayan hasta, son zamanlarda ortaya çıkan zor soluma ve pnömoni atakları şeklinde belirtiler tanımlıyor. Akciğer radyografisinde bilateral alt ve orta zonlarda konsolidasyon alanları görülüyor. Histopatolojik incelemede alveol duvarlarının korunduğu ve alveollerin homojen, granüler eozinofilik PAS pozitif materyal ile dolu olduğu saptanıyor.

Tüm akciğer bronkoalveoler lavajından yarar gören bu olgunun etiyolojisinde aşağıdakilerden hangisinin bulunması en olasıdır?

Soru 44

Aşağıdaki ilaçlardan hangisi CYP3A4 enzimini inhibe ederek farmakokinetik düzeyde ilaç-ilaç etkileşimine neden olabilir?

Soru 45

Aşağıdakilerden hangisi konvulsif status epileptikus tedavisinde kullanılabilen bir ilaç değildir?

Soru 46

Aşağıdaki kolinerjik ajan-etki eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 47

On yıldır tip 2 diyabet tanısıyla izlenen 54 yaşındaki erkek hastanın 3 ay önce tedavisine yeni bir antidiyabetik ajan ekleniyor. Yeni başlanan ajanla kilo verdiğini, glukoz ölçümlerinin normale geldiğini söyleyen hastanın kontrol tetkiklerinde açlık glukoz değeri 112 mg/dL, tokluk glukoz değeri 138 mg/dL ve glikohemoglobini %6,9 bulunuyor. Hastanın idrar tahlilinde 1.000 mg/dL glukozüri saptanıyor.

Bu hastaya aşağıdaki antidiyabetik ilaçlardan hangisinin başlanmış olması en olasıdır?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 47
Ek Bilgiler