16 Kasım 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı

16 Kasım 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı Testi Klinik Bilimler kategorisinde Soru Sayısı 41 Soru için toplam süre 61.5 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Subakut tiroditi, tirotoksikoza yol açabilen diğer durumlardan ayıran en belirgin tiroid fizik muayene bulgusu aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 2

On beş yıldır psöriazis vulgaris tanısı olan 30 yaşındaki kadın hastanın dermatolojik muayenesinde; göde ve ekstremitelere yerleşen, üzeri beyaz-sedefi renkte kepeklenme gösteren, keskin sınırlı ve eritemli yaygın plaklar tespit ediliyor. Son dönemde, hastanın deri bulgularına ek olarak eklem şikâyetlerinin başladığı öğreniliyor. Romatoloji bölümüne konsülte edilen hastada esimetrik oligoartrit saptanarak psöriatik artrit tanısı konuyor.\nBu hasta için en uygun tedavi seçeneği aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 3

Yedi yaşındaki kız hasta, çocuk acil servisine 3 defa bol miktarda taze kırmızı kan içeren kusma şikâyeti ile getiriliyor. Hikâyesinden prematüre doğduğu ve sarılık nedeniyle göbek kateterinden kan değişimi yapıldığı öğreniliyor. Fizik muayenesinde 4 cm orta sertlikte dalak ele geliyor.

Bu hastada kanlı kusmanın en olası nedeni aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 4

İnguinal bölge ve hastalıkları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 5

Light kriterlerine göre, aşağıdakilerden hangisi plevral sıvının eksuda niteliğinde olduğuna karar vermek için kullanılır?

Soru 6

Doğum eyleminde izlenen bir gebenin vajinal muayenesinde; fetal başın sol oksiput transvers pozisyonda olduğu, sutura sagittalisin pubise yakın olup posterior pariyetal kemiğin pelvise prezente olduğu anlaşılıyor.

Bu durum aşağıdakilerden hangisiyle adlandırılır?

Soru 7

Gebeliğinde preeklampsi geçiren bir kadında, uzun dönemde aşağıdakilerden hangisinin görülmesi daha az olasıdır?

Soru 8

Aşağıdakilerden hangisi akciğer kanserinde görülebilen paraneoplastik sendromlardan biri değildir?

Soru 9

Ateş ve bacakta şişlik yakınmalarıyla getirilen 9 yaşındaki erkek çocuğun öyküsünden bir hafta önce bacağına çivi battığı, iki gün sonra batma bölgesinde şişlik, kızarıklık ve akıntı geliştiği ve bu yakınmalarla başvurduğu sağlık kuruluşunda kültür alınarak antibiyotik içeren bir krem verildiği, ama tedaviye rağmen yakınmalarının arttığı öğreniliyor. Hastanın sağlık kayıtlarından yara kültüründe metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) ürediği görülüyor.

Bu hastanın tedavisinde aşağıdaki antibiyotiklerin hangisi tercih edilmez?

Soru 10

Genomda, protein kodlayan dizide meydana gelen bir baz değişimi, ilgili kodonda bir aminoasit değişikliğine neden oluyorsa bu değişim aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanabilir?

Soru 11

Genel durum düşkünlüğü nedeniyle hastaneye başvuran bir hastanın tetkiklerinde albümin değeri 2,5 g/dL, kalsiyum değeri ise 7,5 mg/dL olarak ölçülüyor.\nBu hastanın düzeltilmiş gerçek kalsiyum değeri kaç mg/dL’dir?

Soru 12

Aşağıdakilerden hangisi süt çocukluğu döneminde uygulanabilen aşılar arasında yer almaz?

Soru 13

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun ayırıcı tanısında aşağıdakilerden hangisinin değerlendirilmesi öncelikli değildir?

Soru 14

Beş aylık erkek bebek kusma, terleme ve çevreye ilgisizlik şikâyetleri ile getiriliyor. Öyküsünden anne sütü yetmediği için son bir aydır ek gıdalara başlandığı, beslenmesine taze meyve suyu ve şeker eklendiği öğreniliyor. Eşlik eden semptomları sorgulandığında ateşinin olmadığı, son 2-3 gündür kusmaya başladığı ifade ediliyor. Muayenesinde karaciğer büyüklüğü olan bebeğin, laboratuvar tetkiklerinde hipoglisemi, karaciğer enzimlerinde artış, idrarda glikozüri, proteinüri ve aminoasidüri saptanıyor.

Bu hastadaki en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15

On beş yaşındaki kız hasta, öğlen yemeğinden sonra beden eğitimi dersinde koşarken başlayan öksürük, nefes darlığı, baş dönmesi, yüzde şişlik-kızarıklık, el ve ayaklarda kaşıntı yakınmalarıyla revire getiriliyor. Fizik muayenesinde endişeli görünümde olan hastada kan basıncı 80/50 mmHg, periorbital ödem ve oskültasyonda hışıltılı solunum (wheezing) saptanıyor.

Bu hasta için en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16

Vajinal yolla, 3.500 gram doğan erkek bebeğin postnatal 20. saatte siyanoz ve takipne fark edilmesi üzerine bakılan transkutanöz O2 satürasyonu %85 ölçülüyor. Fizik muayenede nabız 165/dakika, femoral nabızlar normal palpe ediliyor, S1-S2 normal, üfürüm duyulmuyor. EKG sağ aks ile yenidoğan için normal sınırlarda tespit ediliyor. Telekardiyografisinde kalp gölgesinin yan yatmış yumurta görünümünde ve pulmoner vaskülaritenin normal olduğu saptanıyor.

Bu hasta için en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17

Aşağıdakilerden hangisinin glukoserebrosid birikimi yoluyla splenomegaliye neden olması en olasıdır?

Soru 18

Erkeklerde penis tunica albuginea’sında oluşan travma sonrasında anormal yara iyileşmesi ve fibrotik plaklara bağlı gelişen ve genellikle penil deformiteyle karakterize olan hastalık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19

Ağır seyirli, nekrotizan bir cilt ve yumuşak doku enfeksiyonunda etken Staphylococcus aureus olarak saptanıyor.

Antibiyogram sonucu gelene kadar aşağıdaki antibiyotiklerden hangisinin kullanılması en uygundur?

Soru 20

Beş yaşındaki kız çocuk anaokulunda konuşmadığı için getiriliyor. Aile çocuğun evde konuştuğunu, dışarıda çekingen olduğunu söylüyor. Öyküsünden gelişim basamaklarının normal olduğu öğreniliyor.

Bu hastadaki en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 21

Laparoskopik apendektomi sonrası karın ağrısı, bulantı ve kusma şikâyetleriyle başvuran bir hastanın ultrasonografisinde ince bağırsağın antimezenterik duvarının bir bölümünün laparoskopik port yerinden cil altına uzandığı ve strangüle olduğu tespit ediliyor.

Bu hastada tarif edilen en olası fıtık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 22

Tiroglossal kanal kisti tanısı konulan bir hastanın tedavisinde en etkili cerrahi yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 23

Aşağıdakilerden hangisi ikizden ikize transfüzyon sendromuna (TTTS) ilişkin bulgularından bir değildir?

Soru 24

Aşağıdakilerden hangisi hiperkalsemide görülmez?

Soru 25

Yirmi yaşında akut lenfoblastik lösemi teşhisi alan hastanın son tedavisinin bitiminden itibaren beş yıl geçiyor ve bu sürede remisyonda seyrediyor.

Bu hastada uzun dönem streoid kullanımıyla ilişkili olarak aşağıdaki yan etkilerden hangisinin görülmesi en az olasıdır?

Soru 26

Soru 27

Elli beş yaşındaki postmenopozal kadın hastanın tarama mamografisinde sağ meme üst dış kadranda 2 cm alanda yeni gelişen pleomorfik kalsifikasyonlar tespit ediliyor. Tru-cut biyopsisi sonucu “atipik duktal hiperplazi” olarak raporlanıyor.

Aile öyküsü olmayan ve ek risk faktörü bulunmayan bu hasta için bu aşamada en uygun yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 28

I.  Hipertiroidinin en sık nedenidir.

II. TSH reseptörüne karşı oluşan antikorlar hastalığa neden olur.

III. Otoimmün bir hastalıktır.

Tiroidin Graves hastalığıyla ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 29

Aşağıdakilerden hangisinin rektovajinal fistüle neden olması en az olasıdır?

Soru 30

Anestezi indüksiyonu için aşağıdaki ilaçlardan hangisinin intravenöz olarak kullanımı en az uygundur?

Soru 31

Son âdet tarihine göre 16 haftalık gebeliği olan 20 yaşındaki kadın ilk antenatal muayenesi için başvuruyor. Herhangi bir şikâyet tariflemeyen kadının fizik muayenesinde uterus fundus yüksekliği beklenilenden daha fazla ölçülüyor. Obstetrik ultrasonografisinde fetal biyometrik ölçümleri 16 hafta ile uyumlu, biri erkek diğeri kız cinsiyetinde ikiz gebelik saptanıyor.

Bu gebelikteki en olası plasentasyon tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 32

Yirmi beş yaşında virjin hasta, 6 aydır âdet görememe şikâyetiyle başvuruyor. Öyküsünden; menarş yaşının 12 olduğu, daha önce düzenli olarak 28 günde bir âdet gördüğü, son 6 aydır voleybol antreman programının ağır olduğu ve depresif semptomlar nedeniyle son 3 aydır sertralin kullandığı öğreniliyor. Fizik muayenede; boy 170 cm, ağırlık 52 kg, kan basıncı 120/80 mmHg, nabız 78 atım/dakika ve genital muayenesi normal olarak saptanıyor.

Bu hastada amenorenin en olası nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 33

Aşağıdakilerden hangisi proteinlerin tersiyer yapısında, R yan zinciri ile hidrojen bağı oluşturarak katkıda bulunur?

Soru 34

Plazma membranındaki proteinlere, lipidlerin kovalent olarak bağlanmasını sağlayan posttranslasyonel modifikasyon aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 35

Gözlerinde sararma ve hâlsizlik şikâyetleri ile başvuran 23 yaşındaki kadın hastanın bir haftadır aralıklı açlık diyetini uyguladığı öğreniliyor. Fizik muayenesinde, skleralarda hafif sarılık tespit ediliyor. Laboratuvar sonuçlarında açlık kan glukozu 65 mg/dL, ALT, AST, ALP ve LDH enzimleri referans aralıkta, total bilirübin 2,5 mg/dL, direkt bilirübin 0,2 mg/dL, idrarda bilirübin negatif ve ürobilinojen normal olarak saptanıyor.

Bu hastada bilirübin artışına yol açan defekt aşağıdakilerin hangisinde görülür?

Soru 36

Aşağıdaki ilaçlardan hangisi sirozun neden olduğu portal hipertansiyonlu hastalarda varis kanamasını önleyerek etki gösterir?

 

Soru 37

Psöriyazisin topikal tedavisinde aşağıdaki şıklardan hangisinin yeri yoktur?

 

Soru 38

Aşağıdaki toksin-bakteri eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

 

Soru 39

İshal şikâyeti olan bir hastaya ait dışkı örneğinin direkt mikroskopik incelenmesinde bol eritrosit ve bol lökosit izlenmesi durumunda aşağıdaki mikroorganizmalarından hangisinin etkin olması en az olasıdır?

 

Soru 40

Aşağıdaki şıklardan hangisinin tinea unguium etkenelri arasında yer alması en az olasıdır?

 

Soru 41

Merkezi sinir sistemi stimulanı olan metilfenidatın aşağıdaki yan etkilerden hangisine yol açması en az olasıdır?

 

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 41
Ek Bilgiler