testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

15 Ekim 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı

15 Ekim 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı Testi Klinik Bilimler kategorisinde Soru Sayısı 30 Soru için toplam süre 45 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Aşağıdaki şıklardan hangisi multipl endokrin neoplazi tip 1 ilişkili tümörlerden değildir?

Soru 2

Aşağıdakilerin hangisinde periferik sinir tuzak nöropatisi gelişmesi olasılığı en düşüktür?

Soru 3

Son üç ayda pek çok farklı ülkeye seyahat gerçekleştirdiği bilinen, önceden herhangi bir hastalığı olmayan ve persistan diyare öyküsü bulunan 38 yaşındaki erkek hastada, aşağıdaki mikroorganizmalardan hangisinin bu tabloya yol açması en az olasıdır?

Soru 4

Sadece koşmakla ve dört kat merdiven çıkmakla nefes darlığı gelişen kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan biri için en uygun tedavi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5

Aşağıdakilerden hangisi akciğer kanserinde görülebilen paraneoplastik sendromlardan biri değildir?

Soru 6

Dokuz yaşındaki erkek hastada; mental retardasyon, kaba yüz görünümü, dil büyüklüğü, eklem kontraktürleri, iskelet deformiteleri, karaciğer ve dalak büyüklüğü saptanıyor.

Bu hastada en olası kalıtsal metabolik hastalık aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 7

Gastrointestinal stromal tümör ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 8

Anal fissür ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 9

Ateş, boğaz ağrısı ve boyunda şişlik yakınmalarıyla başvuran 28 yaşındaki kadın hastanın öyküsünden herhangi bir kronik hastalığı olmadığı, şikâyetlerinin bir haftadır olduğu, ateşinin düşmediği ve gittiği doktor tarafından verilen ampisilin kullanımı sonrası vücudunda ortaya çıkan yaygın döküntüler nedeniyle tekrar başvurduğu öğreniliyor. Fizik muayenede orofarenks hiperemik, posteriyor servikal bölgede daha belirgin, ağrısız ancak palpasyonla hassas en büyüğü 0,5×0,5 cm boyutunda yaygın lenfadenopati ve batın sol üst kadranında hassasiyet saptanıyor. Laboratuvar tetkiklerinde beyaz küre sayısı 24.000/mm3 (%76 lenfosit), Hb 11,8 g/dL, trombosit sayısı 125.000/mm3, AST 110 U/L, ALT 154 U/L bulunuyor.

Bu hastada en olası ön tanı ve öncelikli olarak istenmesi en uygun tetkik aşağıdakilerden hangisinde birlikte verilmiştir?

Soru 10

Neisseria meningitidis menenjiti olan hastayla temaslı bir kişide, aşağıdaki antibiyotiklerden hangisinin profilaksi amaçlı kullanımı en az uygundur?

Soru 11

Serviste takip edilmekte olan bir hastanın ani başlayan baş ağırısı ve letarji nedeniyle bakılan kan biyokimya değerlerinde Na+:119 mEq/L, K+ 4,5 mEq/L ve Ca2+: 8,5 mg/dL olarak tespit ediliyor. Serum ozmolalitesi 260 mOsm/kg ve idrar ozmolalitesi 90 mOsm/kg olan hastanın santral venöz basınç (CVP) değeri normal ölçülüyor. İdrar sodyum miktarı normal bulunuyor. Hastanın birkaç saat önce transüretral prostat rezeksiyonu ameliyatı olduğu öğreniliyor.

Bu hastada görülen bulguların en olası nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12

Pelvik inflamatuvar hastalığın etiyolojisinde;

I.  Escherichia coli

II. Neisseria gonorrhoeae

III. Mycoplasma genitalium

IV. Staphylococcus aureus

V. Chlamydia trachomatis

Pelvik inflamatuvar hastalığın etiyolojisinde;

Soru 13

Kırk sekiz yaşındaki kadın hasta; ellerinde ciltte sertleşme, soğukluk ve parmak ucunda yara yakınmalarıyla başvuruyor. Öyküsünden; ellerinde uzun süredir soğukta önce beyazlaşma, ardından morarma ve sonra kızarma şeklinde renk değişikliği olduğu, son bir yıldır parmak derisinde sertleşme fark ettiği, bir ay önce parmak ucunda yara çıktığı ve halen yaranın kapanmadığı öğreniliyor.

Bu hastada en olası tanı için öncelikli olarak istenmesi gereken serolojik test aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14

Glomerüler bozuklukların göstergesi olarak genellikle aşağıdaki proteinlerden hangisinin idrardaki miktarı ölçülür?

Soru 15

Hipertansiyonla ilişkili spontan intraserebral hemorajilerin en sık lokalizasyonu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16

X’e bağlı resesif hastalığa sahip bir erkek bireyin, taşıyıcı olmayan sağlıklı bir kadın ile evlenmesi durumunda erkek çocuklarının yüzde kaçında hastalık ortaya çıkabilir?

Soru 17

Meme cerrahisinde aksiller diseksiyon sırasında aşağıdaki sinirlerden hangisinin kesilmesinin üst kolun medial yüzünün duyusal iletimini bozması en olasıdır?

Soru 18

Otuz iki yaşında, iki çocuklu, son doğumunu bir yıl önce yapmış olan kadın üç aydır süregelen yoğun ve uzamış menstrüel kanamaları nedeniyle başvuruyor. Hastanın herhangi bir kontraseptif yöntem kullanmadığı, ek hastalığının ve daha önce herhangi bir kanama şikâyetinin olmadığı öğreniliyor.

Bu hastanın değerlendirilmesinde aşağıdakilerden hangisi öncelikli tetkik değildir?

Soru 19

I.      Aşırı alkol tüketimi

II.      Yeni başlangıçlı yüksek doz allopürinol tedavisi

III.     Yağsız süt tüketimi

IV.    Amlodipin kullanımı

V.     Tiyazid grubu diüretik kullanımı

Yukarıdakilerden hangilerinin gur atağına yol açması en olasıdır?

Soru 20

Çok ciddi bir trafik kazasından sonra hafif yaralı olarak hastaneye kaldırılan 35 yaşındaki bir hastanın, hastanedeki yatağında, fetüs pozisyonunda yattığı ve arada bir parmak emdiği görülüyor. Hastanın kaza öncesinde herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmadığı öğreniliyor.

 

 

 

Bu hastanın kazanın şokuyla kullanmaya başladığı ego savunma mekanizması aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?

Soru 21

Üç aylık bebek postnatal 2. haftada başlayan sarılık yakınmasıyla getiriliyor. Öyküsünden ebeveynlerinde akraba evliliği olduğu ve akolik dışkılamasının olmadığı öğrenilen hastanın fizik muayenesinde sarılık ve hepatomegali; laboratuvar testlerinde direkt hiperbilirubinemi ve transaminaz düzeylerinde yükseklik saptanıyor. Karaciğer biyopsisinde periportal hepatositlerde Periyodik asit-Schiff pozitif diastaz dirençli globüller görülüyor.

Bu bebeğin tanısında aşağıdaki hastalıklardan hangisi öncelikle düşünülmelidir?

Soru 22

I.    Tuftsin ve properdin üretmek

II.    Normal eritrositlerin çoğunluğuna rezervuar görevi yapmak

III.   İmmünoglobulin M üretmek

IV.  Dolaşımdaki antijenleri filtre etmek

Yukarıdakilerden hangileri normal bir dalağın görevlerindendir?

Soru 23

Kırk üç yaşındaki erkek hasta, sol omzunda lokalize pigmente bir lezyon nedeniyle başvuruyor. Öyküsünden, lezyonun özellikle son beş aydır giderek büyüdüğü ve renginin koyulaştığı öğreniliyor. Fizik muayenede lezyonun deriden hafif kabarık, hiperpigmente, asimetrik yapıda, düzensiz sınırlara sahip ve 6 mm çaplı olduğu tespit ediliyor.

Bu hastanın tedavisinde bir sonraki aşamada yapılacak en uygun yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 24

Son âdet tarihine göre 16 haftalık gebeliği olan 20 yaşındaki kadın ilk antenatal muayenesi için başvuruyor. Herhangi bir şikâyet tariflemeyen kadının fizik muayenesinde uterus fundus yüksekliği beklenilenden daha fazla ölçülüyor. Obstetrik ultrasonografisinde fetal biyometrik ölçümleri 16 hafta ile uyumlu, biri erkek diğeri kız cinsiyetinde ikiz gebelik saptanıyor.

Bu gebelikteki en olası plasentasyon tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 25

Çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine getirilen 9 aylık bir bebeğin fizik muayenesinde; güneşe maruz kalan deri alanlarında hiperpigmentasyon, ülseratif deri lezyonları ve premalign değişiklikler saptanıyor. Yapılan genetik analizler sonucunda nükleotid eksizyon onarım defekti tanısı konuluyor.

Aşağıdakilerden hangisi bu semptomlara yol açabilecek en olası DNA hasarıdır?

Soru 26

Bir amino asitin üç farklı pH değerinde çözeltileri hazırlanıyor ve bu çözeltilerden elektrik akımı geçiriliyor. Bu amino asit, pH=2,0’de katoda, pH=11,0’de anoda göç ediyor. pH=5,7’de ise herhangi bir kutuba göç etmiyor.

Bu amino asitin izoelektrik nokta (pl) değer aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 27

İndirekt Coombs testinin aşağıdaki etkenlerden hangisinin serolojik tanısında kullanılması en uygundur?

 

Soru 28

Trafik kazası sonucu orbitanın medial duvarında kırık tespit edilen bir hastada, kırık hattının aşağıdaki kemik yapıların hangisinden geçmesi en az olasıdır?

 

Soru 29

Tüm hücrelerin bazal memran üzerine oturduğu epitel dokusu tipi aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 30

Üç yıldır hipertansiyon nedeniyle tedavi edilen ve bilgisayarlı tomografi incelemesinde sağ adrenal yerleşimli kitle saptanarak opere edilen 47 yaşındaki kadın hastanın adrenalektomi materyalinde; 1,5 cm çapında, iyi sınırlı, sarı renkli bir kitle tespit ediliyor. Kitlenin mikroskobik incelemesinde; kitle içinde kordonlar ve trabeküller oluşturan, intrasitoplazmik yağ içeren ve berrak sitoplazmalı uniform kortikol hücreler izleniyor. İntrasitoplazmik eozinofilik laminer cisimcikler dikkati çekiyor. Kitle dışı adrenal dokuda bir anormallik görülmüyor.

Bu lezyon için en olası tanı aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 30
Ek Bilgiler