Okullarda aile ve toplum katılımı, öğrenci başarısı için kritik bir bileşendir. Araştırmalar, güçlü aile-toplum-okul iş birliği geliştiren okulların sınıf seviyesine göre daha yüksek bir yüzdeliğe, artan ebeveyn gönüllülüğüne ve desteklenen okul reformu çabalarına sahip olduğunu, öğrenci sınav puanlarını, öğrencinin okula devam oranlarını artırdığını ve öğrencilerin okul dışındaki öğrenme fırsatları için bağlantılar oluşturduğunu göstermektedir.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi aile ve toplum katılımı faaliyetlerine örnek verilemez?
2 ve 3. soruları aşağıdaki metne bağlı olarak cevaplayınız!
Okul-aile iş birliğinin önündeki engeller konusunda yapılan araştırmalar, sorunların üç başlık altında ortaya çıktığını göstermektedir. Bunlar; eğitici/öğretmen, aile ve iş birliği eksikliğidir.
Buna göre, aşağıda belirtilen okul-aile iş birliğinin önündeki engellerden hangisinin kaynağı farklıdır?
Türkiye özelinde bakıldığında aşağıdakilerden hangileri dezavantajlı gruplar arasında gösterilmemektedir?
Son zamanlarda ülkemiz özelinde gündemde yer alan mülteci grupların eğitimi dikkate alındığında bazı sorunların yaşandığı görülmektedir.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bu sorunlardan biri değildir?
Mülteci grupların eğitimi dikkate alındığında ortaya çıkan sorunların çözümünde mikro(sınıflar ve öğrenciler), mezo(okullar) ve makro(sistem) olmak üzere değişik düzeylerde tedbirlerin alınması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Bu bağlamda, atılması gereken adımlardan hangisinin yanlış olduğu söylenebilir?
7. ve 8. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız!
Hangi yaklaşım benimsenirse benimsensin genel olarak değerlendirildiğinde öğretimi çeşitlendirme, motivasyon, kültür, mültecilik ve iletişim/sosyal uyum başlıklarının eğitim ortamlarında dikkate alınması önem arz etmektedir.
Buna göre, aşağıdaki hangi eylem bu başlıkların kapsamında değerlendirilemez?
Hangi yaklaşım benimsenirse benimsensin genel olarak değerlendirildiğinde öğrenimi çeşitlendirme, motivasyon, kültür, mültecilik ve iletişim/sosyal uyum başlıklarının eğitim ortamlarında dikkate alınması önem arz etmektedir. Bu yeterliklerin yerine getirilmesi ve geliştirilmesi aşamalarında yapılacak bazı uygulamaların öğretmen ve öğrencilere olumlu katkıları olacaktır. Öğrenci katılımını sağlama ve kültürlerarası iletişim ve etkileşim başlıkları altında dikkate alınabilecek bazı uygulamalar vardır.
Aşağıdakilerden hangisi bu uygulamalardan biri değildir?
Türkçe Sözlük’te, ‘bir şeyi yeterince bilmeden varılmış kanı, önceden verilmiş yargı’ biçiminde felsefî ve sosyolojik açılardan tanımlanmıştır. Suriyeli bir göçmenin ‘tehlikeli’ olabileceğini varsaymak böyle bir düşüncedir ve bu düşünce, bu kişilerden uzak durma davranışının temel sebebidir.
Metinde sözü edilen ve kapsayıcı eğitim anlayışını temelden dinamitleyen düşünce kalıbı aşağıdakilerden hangisidir?
Kapsayıcılığın karşıt terimi olarak kullanacağımız ayrımcılık ya da dışlama, en basit hâliyle bir kişiye ya da bir gruba benzer durum ve koşullardaki diğer kişilerden eşit olmayan farklı bir muamele yapılması şeklinde tanımlanabilir. Doğrudan ayrımcılık; bir kişi veya bir grubun farklılıkları nedeniyle, açık bir biçimde eşit olmayan bir muamele görmesidir. Dolaylı ayrımcılık ise; fark edilmesi güç olan, genelde îmâlar veya dolaylı ifadeler ile ortaya çıkan ayrımcılık şeklidir. Pozitif ayrımcılık, toplumda ayrımcılığa uğrayan ve bu sebeple birtakım haklara erişemeyen ya da kısıtlı erişen grupların lehine geliştirilen politika, strateji, yöntem ve uygulamaların bütünüdür.
Metindeki açıklamayı dikkate aldığımızda tablodaki kavramların ve örneklerin doğru karşılaştırması hangi seçenekte verilmiştir?
Ayrımcılık çeşitli nedenlerle ortaya çıkmakta ve ayrımcılığın çeşitli türleri bulunmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi ayrımcılığın türlerinden biri değildir?
Eğitim kurumlarında öğretmenler, okul yöneticileri, aileler ve öğrenciler, birçok durumda farkında olmadan algıları, ön yargıları ve kalıp yargıları çerçevesinde öğrencilere farklı davranabilmektedir.
Bu bağlamda “bir kişiyi diğerlerinden ayıran ve onun istenmeyen, hoş karşılanmayan bir niteliğe sahip olduğunu belirtmeye yarayan ‘işâret’ olarak ifade edilen kavram” aşağıdakilerden hangisidir?
Toplumun çoğunluğunun sahip olduğu avantajlardan mahrûm olmak, bu kaynaklardan yeterince pay alamamak olarak tanımlanmaktadır.
Metinde sözü edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Farklı sosyal sınıf ya da grupların özelliklerine ilişkin kaynaksız ve genellemeci inançlara denir. Belli bir grubun ‘her’ durumda nasıl davranacaklarına ilişkin yargılayıcı kanaatlerimizin olması, o grup hakkında köşeli yargılarımızın olduğunun göstergesidir. Daha önce bahsettiğimiz ön yargı daha çok ‘tanılama ve niteleme’, bu kavram ise daha çok, ‘sınıflama’ içerir.
Yukarıdaki metinde sözü edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Temelinde bir azınlık grubunu ‘diğer’ olarak görür; biz’in farklı olanı ve zıddıdır. Medya haberleriyle bunu sıradanlaştırdığında hak ihlalleri kolaylaşır ve dezavantajlı gruplar için sosyal hayat daha zorlu ve tehlikeli bir hâle gelir. Medyada sunulan bir haberde suça karışan birisinin etnik kimliği üzerine yapılan bir vurgu, suça karışmış kişinin ait olduğu toplumsal grupları açık bir hedef hâline getirebilir.
Anadolu’nun İslamlaşmasında büyük rolü olan fütüvvet ve Ahilik kültürünün de inşâ etmek istediği ahlâkın neredeyse bütünüyle ‘cömertlik’ üzerine kurulduğu görülür. Üstelik bu cömertlik, kendinden olan ya da olmayan biçiminde bir ayrımı kesinlikle reddeder.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi “fütüvvet ve cömertlik” kavramlarının sonucunda oluşur?
MEB 2017 yılında, toplumun öğretmenlerden beklentileri ile ulusal ve uluslararası gelişmelerin gerektirdiği ihtiyaçları gözeterek yetkin bir öğretmenin tüm özellikleri ile tanımlanmasını hedeflemiş ve Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri (ÖMGY) içerisinde üç yeterlik alanı tanımlanmıştır. Bu üç yeterlik alanında 11 yeterlik ve 65 gösterge belirlenerek yetkin bir öğretmenin sahip olması gereken nitelikler bütüncül bir biçimde ele alınmıştır.
Yukarıdaki metinde bahsedilen “üç yeterlik alanı” aşağıdakilerden hangisidir?
Öğretmenlerin değişen toplum ve eğitim şartlarına uyum sağlayabilmesi ancak sürekli mesleki gelişimlerini gerçekleştirmeleriyle mümkün olabilir. Bu bağlamda alanyazında öğretmenlerin yansıtıcı düşünme merkezli bir anlayış geliştirmesinin önemli olduğu vurgulanmaktadır.
Buna göre, öğretmenlerin verdikleri kararların farkına varmalarını ve sistematize etmelerini sağlamaya yönelik kullanılabilecek en etkili araç aşağıdakilerden hangisidir?
Görsel araçlar etkili bir öz düzenleme aracı olarak kullanılabilir. Posterler, grafikler, diyagram şemaları ve fotoğraflar çoğu zaman yazıdan daha kalıcı olmaktadır. Sınıfın fizikî düzenini, etkinlikler sırasında çocuklarla etkileşim anlarını ya da çocukların birbirleri ile etkileşime girdikleri anları gerekli durumlarda fotoğraflamak, arada kat edilen yolu görmenizde görsel bir ipucu sağlamak amacıyla bu yöntem kullanılabilir.
Metinde sözü edilen ve öğretmenin mesleki gelişimini gösteren araç aşağıdakilerden hangisidir?