2023 YKS (TYT-AYT) Konuları ve Soru Dağılımı
YKS(TYT-AYT) konuları ve soru dağılımı 2022 yılı içinde ÖSYM ve MEB iş birliği içerisinde belirlenmiş ve düzenlenmiştir. YKS üniversiteye giriş sınavı olarak her sene düzenlenir ve milyonlarca insanın hayatına etki eder.
Sınav TYT ve AYT olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sınav soruları güncel müfredat dolayısıyla her sene farklılık gösterir. TYT sınavında adaylara toplamda 120 soru sorulur. Sınavın bu bölümü 9 ile 10.sınıflarda işlenen konuları kapsar.
TYT bölümünde 40 adet Türkçe, 5 adet Tarih, 5 adet Coğrafya, 5 adet Felsefe, 5 adet Din Kültürü, 40 adet Matematik, 7 adet Fizik, 7 adet Kimya, 6 adet Biyoloji sorusu çıkar.
2023 YKS (TYT-AYT) Konuları ve Soru Dağılımı
TYT Konuları ve Soru Dağılımı
TYT TÜRKÇE KONULARI
TYT MATEMATİK KONULARI
TYT GEOMETRİ KONULARI
TYT FİZİK KONULARI
TYT KİMYA KONULARI
TYT BİYOLOJİ KONULARI
TYT TARİH KONULARI
TYT COĞRAFYA KONULARI
TYT FELSEFE KONULARI
TYT DİN KÜLTÜRÜ KONULARI
AYT Konuları ve Soru Dağılımı
AYT MATEMATİK KONULARI – YKS
AYT GEOMETRİ KONULARI – YKS
AYT FİZİK KONULARI – YKS
AYT KİMYA KONULARI – YKS
AYT BİYOLOJİ KONULARI – YKS
AYT EDEBİYAT KONULARI – YKS
AYT COĞRAFYA-1 KONULARI – YKS
AYT TARİH KONULARI – YKS
AYT COĞRAFYA-2 KONULARI – YKS
AYT FELSEFE GRUBU KONULARI – YKS
AYT DİN KÜLTÜRÜ KONULARI – YKS
YDT Konuları ve Soru Dağılımı
YDT YABANCI DİL KONULARI – YKS
YKS Başvuru
YKS sınavına girecek olan adayların hepsi TYT ilk oturumuna girmek ve tüm soruları çözmek zorundadır. YKS puan hesaplama sınav bittikten sonra cevap anahtarı yayınlanınca mümkün olabilir.
TYT oturumundan sonra 2.oturum olan AYT bölümü gelir. Alan bilgisini test eden sınav olduğu için her aday kendi alanına ait soruları çözer. AYT sınavında 40 adet Matematik, 40 adet Fen Bilimleri ile 40 adet Edebiyat-Sosyal Bilimler 1 ve 40 adet Sosyal Bilimler 2 konularına ait sorular sorulur.
Öğrencilerin 11 ile 12.sınıfta işledikleri konular çıkar ve öğrencilerin 4 senelik üniversite kazanabilmesi için 2.oturumdaki soruları yeterli sayıda çözerek barajı geçmiş olması gerekir.
YKS Başvuru Tarihi
Adaylar YKS sınavına ÖSYM web sitesi üzerinden veya mobil uygulama üzerinden başvuru yapabilir. YKS kaç gün sorusunun cevabı toplam 2 gündür. 3.oturum olan YDT sınavı 2.gün gerçekleşir.
YDT üniversitede yabancı dil bölümlerini okumak isteyen öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Herkese zorunlu değildir. Sınavda toplam 80 adet yabancı dil sorusu çıkar. İngilizce, Arapça, Fransızca, Rusça, Almanca dil seçenekleri vardır.
Sınava girecek olan adaylar başvuru sırasında hangi dil için sınava girmek istediklerini bildirirler. Sınav sırasında adaylara başvurularına göre soru kitapçığı dağıtılır. Her sınav oturumuna tam zamanında gelmek oldukça önemlidir. Ayrıca sınav için gerekli olan tüm belgeler de eksiksiz olmalıdır.
YKS Nedir
Ülkemizde her sene üniversiteye giriş sınavı gerçekleşir. YKS iki senelik veya dört senelik üniversite okumak isteyenlerin girdiği sınavdır. YKS sıralama hesaplama sonuçlar açıklandıktan sonra belli olur.
Sınav sonuçlar ÖSYM web sitesinde yayınlanır. Sonuçlar açıklandıktan sonra barajı geçen adaylar aldıkları puana göre üniversite tercihi yaparlar. TYT sınavı ilk oturumdur ve AYT sınavı ve YDT sınavı ertesi gün gerçekleştirilir.
Sınava girebilmek için lise ve dengi okulların son sınıfında okumak gerekir. Mezun olan kişiler de eğer sınavı kazanamazlarsa yeniden girme hakkına sahip olurlar. Sınavdan alınan puan 1 sene geçerli olur. Bu sebeple bir kere girdikten sonra yeniden sınava girerseniz puanınız silinir.
YKS Kaç Gün Kaldı
Ülkemizde milyonlarca aday YKS sınavı beklemektedir. YKS başvuru 2022 için online olarak sistemden giriş yapılabilir. Sınav tarihi ise TYT için 18 Haziran, AYT ve YDT için 19 Haziran olarak açıklanmıştır.
Sınav sonuçları ise Temmuz ayında açıklanacaktır. Üniversite sınavlarına hazırlanmak için öğrenciler konu tekrarı yapar ve örnek denemeler çözer. Çalışma programı oluşturarak planlı çalışmak oldukça önemlidir.
Yalnızca soru çözerek sınava hazırlanmak verimsiz olur. Bu sebeple konuları tekrar etmek de oldukça önemlidir. Konuları tekrar ettikten sonra soru çözmek adaylar için daha verimli olur. Üniversite okumak isteyen adaylar planlama yaparak çalıştığında rakiplerine karşı daha avantajlı olur ve istedikleri bölümü kazanabilirler.